Tajna ispod Killian Courta MIT-a i dostupna samo kroz podzemni lavirint tunela, tajna laboratorija provodi istraživanje pomicanja granica, hranjena novcem iz granta Ministarstva odbrane. U ovim zasjenjenim, visokotehnološkim dvoranama, astrofizičarka i astronautkinja Valentina Resnick-Baker, koja doživljava čudne pojave nakon susreta s asteroidom koji ugrožava planetu, otkriva da ima moć fuzije plazme.

Resnick-Baker je strastvena i pametna heroina Samit, strip serijala od 15 izdanja koju je kreirala i napisala Amy Chu ’91. Situacije mogu biti izmišljene, ali nauka je – generalno – stvarna. (Chu je radila pozadinsko istraživanje o fizici plazme za seriju, a kada je pisala o Batmanovom zlikovcu Poison Ivy, naučila je osnove CRISPR-a kako bi ga Ivy mogla primijeniti kako bi razvila vlastitu biljnu „djecu“.) „Stvar koja me je mučila. već dugo vremena je da je mnogo priča o superherojima zasnovano na potpunoj gluposti”, kaže Chu, 54. “Svaku priču pokušavam da utemeljim u nauci.”

To što diplomac MIT-a preferira naučnu vjerodostojnost od kriptonita i ujeda radioaktivnog pauka može biti najmanje iznenađujuća stvar u vezi s Chuom. Sa 42 godine, nakon uspješne karijere provedene uglavnom u konferencijskim salama, ova nekadašnja konsultantica za menadžment ušla je u svoj alternativni univerzum kao pisac stripova. Prvo kroz svoj izdavački startup, Alpha Girl Comics, a sada kroz rad za teškaše kao što su Marvel i DC, Chu ponovo zamišlja tradicionalno bijeli muški medij za djevojčice, Amerikance azijskog porijekla i Pacifičke otoke i druge koji se rijetko vide u zasićenim bojama. paneli.

“Mnoge priče o superherojima su zasnovane na potpunim besmislicama. Svaku priču koju radim pokušavam da utemeljim u nauci.”

Amy Chu

Sa stripovima, Chu traži i tržišnu priliku i društveni plan, koji je poznat ženama u igricama koje su imale ožiljke u borbi. “Svi ovi ljudi vrište i viču o stripovima: da umiru jer ih djevojke i žene ubijaju”, kaže Chu, misleći na mizoginiju koja se dobro reklamira usmjerena na kreatorke i obožavateljice. „Budućnost stripa zavisi od sposobnosti da se devojke dobiju kao čitaoci.”

strip panel 1
strip panel 2

strip panel 3
strip panel 4

Pravljenje tima

Chuovo zagovaranje žena i djevojčica počelo je kao zagovaranje nje same. Njeni roditelji, koji su emigrirali iz Hong Konga 1968. godine, preselili su porodicu širom zemlje zbog očevih pozicija u nuklearnoj, a kasnije i medicinskoj fizici. Godine 1980. završili su u Ajova Sitiju, gde je Chu balansirao štreberske sklonosti (šahovski tim, Dungeons & Dragons, tekstualne kompjuterske igrice) sa ljubavlju prema fudbalu. Njena škola je imala samo tim za dečake, koji je ona napravila — ali joj trener nije dao da igra. Chuova porodica je tužila školski okrug i dobila.

Godine 1985. Chu se preselila u Massachusetts i krenula u program dvostrukih diploma koji je od nje zahtijevao da svoje vrijeme podijeli između MIT-a, gdje je studirala arhitektonski dizajn, i Wellesleya, gdje je studirala istočnoazijske studije. Ali u bratstvu Phi Beta Epsilon MIT-a je upoznala svoju sudbinu. Čuov dečko je u to vreme bio član tamo, a devojka jednog od njegovih prijatelja čuvala je veliku kutiju punu stripova u bratstvu. Mnogi su bili iz First Comicsa, alternativnog izdavača specijaliziranog za špijune, avanturiste i naučnu fantastiku. „Pročitao sam skoro celu kutiju tog leta“, kaže Chu, koji je ranije izjednačavao stripove sa superherojima. “Bilo je to otkrovenje.”

To je priča o poreklu. Ali Chuova karijera u stripu bila je daleko. U Wellesleyu se bavila izdavaštvom, pokrenuvši kulturni časopis kako bi podstakla stvaranje klase iz azijsko-američkih studija. A nakon što je diplomirala na Wellesleyu 1989. godine, preselila se u New York da bi bila suosniva A. Magazine, publikaciju od opšteg interesa za azijsko-američke čitaoce. Ali Chu je znala da je malo vjerovatno da će startap magazin zaraditi dovoljno novca da preživi, ​​pa se nakon otprilike godinu dana vratila u Cambridge da završi diplomu na MIT-u. (A. je trajao još osam godina.)

Nakon visokih poslova u nekoliko azijsko-američkih neprofitnih organizacija u New Yorku, Chu je proveo dvije i po godine u Hong Kongu i Makau. Dok je bila u inostranstvu, radila je za poslovnu ženu milijarderku Pansy Ho, koja je bila vlasnica PR firme koja je proizvodila događaje za luksuzne brendove, a takođe je radila sa porodičnim biznisom koji je razvijao turizam u Makau. Ho je postao mentor.

Chu se vratio u SAD kako bi pohađao Harvard Business School i 1999. godine, sa MBA u ruci, ukrcao se na voz za savjetovanje o menadžmentu. Dvije godine rada u strateškoj konsultantskoj kući Marakon pomogle su joj da povuče neke brobdingnagijske studentske kredite. Onda je Ho zamolila Chu da pomogne u nekoliko njenih biotehnoloških investicija u SAD. To je dovelo do skoro decenije poslovnih putovanja i PowerPoint-a, pri čemu je Chu radio kao nezavisni konsultant za Ho i druge. „U to vreme postojala je velika potreba za biotehnološkim Crvenim Sonjama“, kaže ona, misleći na plaćenika plamene kose o kome je takođe pisala.

Do 2010. Chu je izgorio. Ne samo da je njen posao bio intenzivan, već je odgajala dvoje male djece i iscrpljena od liječenja raka dojke. Na prvom azijsko-američkom Alumni samitu na Harvardu, povezala se sa Džordžijom Li, prijateljicom koja je projektovala zaokret od 180 stepeni od savetovanja do pisanja i snimanja filmova. Lee je izložila svoju novu viziju za izdavača stripova koji cilja na djevojke i žene. Tada su se ženski likovi u poznatim stripovima uglavnom sveli na dekolte i odijela za oči pretpostavljene muške čitalačke publike.

Nedostatak stripova koje su kreirale i za žene probudio je osjećaj nepravednosti koji je Chua vratio u Iowi. „Napravila sam tim u fudbalu“, kaže ona. “Ja bih napravio tim u stripu.”

Postati pisac

Chu i Leejev startup, Alpha Girl Comics, debitirao je sa znanstveno-fantastičnim vesternom od Leeja pod nazivom Meridien City. Osnivači su planirali da kasnije objave radove drugih žena. Dok se Chu spremala da preuzme ulogu izdavača, Lee ju je podsticao da nauči svaki aspekt poslovanja. Tako se Chu prijavio za program za pisanje i uređivanje stripova koji je kreirao bivši urednik Marvela. „Tamo sam se navukla“, kaže ona.

Ubrzo nakon što je Alpha Girl objavila svoj prvi naslov, Lee nije mogao propustiti priliku da režira film u Hong Kongu. Do tada je Chu napisala neke vlastite priče. “Cijela stvar se prebacila na mene”, kaže ona. “Pa sam rekao, pretpostavljam da ću objaviti svoje stvari, s gomilom umjetnika.” (Kao i mnogi pisci stripova, Chu stvara priče i sarađuje s umjetnicima koji crtaju ploče.)

Iako njena prošlost ne vrišti kao “stvaralac stripova”, to ju je zapravo dobro pripremilo za posao, kaže ona. Iz bezdušnog rada PowerPoint generacije tokom svoje konsultantske karijere, savladala je ekonomiju pripovijedanja. A arhitektonski dizajn, njen glavni smjer na MIT-u, naučio ju je da optimizira prostor unutar ograničenja. (Chu upoređuje ugradnju pune scene borbe u strip od 10 stranica sa ugradnjom klavira u studio apartman: “Morate žrtvovati stvari ili će to biti loše iskustvo.”)

Za Alpha Girl, Chu je napisao i producirao dva naslova. Girls Night Out je trotomna serija koja prati avanture žene sa demencijom i njenih prijatelja, koje beže iz staračkog doma. VIP soba je jednokratna horor priča o pet stranaca zatočenih na misterioznom mjestu. Ali užurbana prodaja na konvencijama – glavni oblik distribucije Alpha Girl – nije utrla put ka prosperitetu. Kako bi podigla svoj profil u industriji i zaradila malo više novca, Chu je postala olovka za najam, predvodeći nove avanture za ikone pop-kulture koje su razvili Marvel, DC Comics i drugi izdavači.

Obrada stripa Girls Night Out
Obrada stripa Sea Sirens
Wonderwoman omot za strip

Chu-ova decenija duga karijera u stripu uključivala je poduhvat u nezavisnom izdavaštvu, grafičkim romanima za mlade čitaoce i suvremenim preslikavanjima najpoznatijih likova u industriji.

Jedna značajna kreacija bila je priča koju je razvila 2016. za Poison Ivy, Batmanovog negativca koji je debitovao 1966. kao eko-terorista opsjednut biljkama. Chu je ponovo osmislila lik dok je producirala Ivynu prvu solo seriju, uzimajući simpatičan pristup njenom komplikovanom moralu. Nakon što je tokom Wonder Con panela dobila povratne informacije o oskudici Amerikanaca azijskog porijekla u stripovima, dodala je glavnu mušku glavnu ulogu iz Južne Azije, djelomično inspirisanu đainskim kolegom sa MIT-a. („Džaini su ekstremni vegetarijanci, što je Ivy, naravno, bilo veoma interesantno“, kaže ona.) Stripovi, kaže Chu, joj daju „platformu za povećanje zastupljenosti i raznolikosti“.

Stripovi joj također pružaju priliku da postane malo blesav. 2016. Chu je počeo pisati o popularnom liku Red Sonji, presađujući varvarinu sa mačem iz izmišljene zemlje i epohe u moderni Njujork. Nekoliko godina kasnije, Dynamite Entertainment i Archie Comics zamolili su je da napravi crossover ograničene serije između Sonje i Riverdaleovih omiljenih tinejdžerskih frenemija. “Mislio sam, to je toliko smiješno da ću samo reći ne”, kaže Chu o onome što je na kraju postalo Crvena Sonja & Vampirella Upoznajte Betty & Veronicu. “Tada sam pomislio, ako to mogu učiniti i učiniti dobro, to je dokaz moje sposobnosti.”

MIT inspiracija

Chu je ubrzo postao tražen pisac i od njega se često traži da pruži novi pogled na likove koji su možda nastali prije nekoliko decenija. Ideje dolaze sa svih strana, uključujući MIT Technology Review, koji Chu naziva „utemeljenim u nauci i naprednom razmišljanju“.

Institut je inspiraciju nudio i na druge načine. Na Baltimore Comic Conu gdje je bila na panelu, Chu se ponovo povezala sa Wisdom Colemanom ’91. Coleman je govorio o svojim iskustvima kao borbeni pilot u Afganistanu i ženama koje su tamo služile uz njega. Životi tih žena postali su osnova za Chuovu prvu Wonder Woman priča, o ženi pilotu koja se pita da li je njeno herojstvo zapravo djelo Gospe od Zlatnog Larijata. (Nisu.)

Likovi kao što su ona pilotkinja i Resnick-Baker, astrofizičar-astronaut u srcu Samit serije, oblačite se kako ih je Chu zamislio: kao prave žene koje rade pravi posao. Nasuprot tome, likovi koje Chu nije stvorila često su prikazani u hiperseksualiziranom stilu koji ona mrzi. Ne može mnogo da uradi po tom pitanju. „Mnogo toga zavisi od urednika i urednikovog izbora umetnika“, kaže ona. Jedan od znakova napretka, primjećuje ona, je manje eksploatatorski pristup stripova koji ciljaju na mladu publiku ili ih proizvodi sve veći kadar urednica.

Chu će se ponekad odgurnuti, kao kada je umjetnica koja radi na jednoj od njenih knjiga prikazala Otrovnu bršljanu u tangi. „Bukvalno sam bila na pozivu gde sam ih provela kroz Victoria’s Secret katalog i rekla im šta bi bilo prikladno“, kaže ona. “Negdje između bikinija i dječačkih šortsa je ono što sam zamišljala.” (Umjetnik je napravio promjenu.)

Danas Chu dobija toliko posla od mejnstrim izdavača da joj nedostaje vremena za Alpha Girl, koja nije objavila novi naslov nekoliko godina. (Lee je nastavio pisati za televiziju, posebno za Syfy i Amazon Prime Video serije The Expanse.) Želi da se vrati u Alpha Girl, ali „Stalno dobijam stvari tamo gde jesam, moram to da napišem jer je prilično kul“, kaže ona. “Green Hornet? Da, želim da pišem Green Hornet! Wonder Woman? Naravno!”

Chu se također upustio u tradicionalnije izdavaštvo. Godine 2019. i 2020. Viking je objavio dva toma Morske sirene, grafički roman za učenike srednjeg razreda koji su kreirale Chu i njena prijateljica Janet K. Lee, ilustratorka dobitnica Eisnerove nagrade. Adaptirano iz podvodne fantazije iz 1911. godine Čarobnjak iz Oza autor L. Frank Baum, Chu i Leejeva ažurirana verzija ponovo zamišlja heroinu, Trot, kao vijetnamsko-američku djevojku u južnoj Kaliforniji. Njen odrasli muški pratilac sada je mačka koja priča. „Ideja o mladoj devojci koja luta uokolo sa čudnim starijim čovekom u avanturama izaziva mnogo pitanja ovih dana“, kaže Ču.

Postoje i drugi zahtjevi za Chuovo vrijeme. Prije tri godine angažovana je da napiše dvije epizode za Netflix seriju DOTA: Zmajeva krv, baziran na popularnoj video igrici. (Drugi, neotkriveni Netflix program je u izradi.) Ona također počinje rad na strip seriji baziranoj na video igricama Borderlands. Na drugom putu, drugi prijatelj sa MIT-a, Norman Chen ’88, koji sada vodi Azijsko-američku fondaciju, angažovao je Chua da napravi pregled azijsko-američke istorije za učenike osnovnih škola.

Ako Chu na kraju oživi Alpha Girl, možda će uživati ​​u novoj generaciji čitatelja i saradnika. Prije otprilike 10 godina izviđači su kreirali značku strip umjetnika, a Chu je bio preplavljen zahtjevima da se obrati trupama. „Za nekoliko godina, mnogo više žena će biti izloženo ovome,“ kaže ona. “Ako su nešto poput mene, navući će se.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *